Blog

Oslikavanje svile

Oslikavanje svile počelo je pet stotina godina pre nove ere. Kolevka ove umetničke tehnike je Kina, gde je ovaj vid slikanja nazivan po zemlji porekla – kinesko slikarstvo ili domaće slikarstvo. Glavni motivi u Kini su bili pejzaži, a od kvaliteta svile za slikanje je zavisio i kvalitet crteža. Ovaj zanat se proširio po svetu, a danas se smatra veoma popularnim i atraktivnim vidom umetnosti.

Oslikavanje svile zahteva brzinu i spretnost, jer se boja na njoj jako brzo suši. Svilu ne možete u potpunosti kontrolisati, a ako reagujete prekasno ne možete joj ništa, tako da su vežba i strpljenje ovde od presudnog značaja. Ukoliko se odlučite za slikanje na svili tehnike koje ćete pritom koristiti su od velikog značaja. Ima ih više, a neke od njih su:
-Batik tehnika
-Upotreba gute i akrilne boje

Batik tehnika – Jedna najstarijih od tehnika za oslikavanje svile jeste Batik tehnika. Ona svoje korene vuče iz drevne Indonezije, i zahteva određeno vreme i strpljenje u radu. Ovde vam je pored boja za oslikavanje svile potreban i vosak.

Upotreba gute(kontura) i boje – Uz pomoć gute na jednostavan način možete da napravite konture na svili. Možete kreirati bilo koje elemente po svojoj želji tako što ćete crtati slobodnom rukom, a takođe možete iskoristiti crtež na papiru koji ćete postaviti ispod svile i crtati konturom. Kada se guta osuši ostatak svile popunjavate bojom.

Ponge je najčešći izbor za oslikavanje svile zbog toga što se na njoj najbolje razliva boja. Reč je o laganoj svili glatke površine, koja se izrađuje u nekoliko debiljina, odnosno težina.

Boje za slikanje na svili- U ove svrhe se koriste specijalne boje na vodenoj bazi. U zavisnosti od načina na koji se fiksiraju, možemo razlikovati dve vrste boje za slikanje na svili.

Boje koje se fiksiraju u posebnom aparatu – Boje koje se fiksiraju peglom. Ukoliko se slikanjem svile bavite u kućnim uslovima, verovatno ćete izabrati drugu kategoriju boja. Kao što smo napomenuli, boja se na svili veoma brzo razliva, u čemu i jeste posebna čar ove metode. Za oslikavanje svile koriste se i vosak, guta ili kontura, odnosno pomoćna sredstva koja se nanose na svilu i kontrolišu kretanje boje.

Ram – Kako biste postigli dobre rezultate prilikom oslikavanja svile, od velike je važnosti da ona prilikom oslikavanja bude čvrsto zategnuta. Ovo se postiže uz pomoć rama i zakačaljkipomocu kojih  se svila postavlja i zateže, tako da pritom ne dodiruje bilo koju površinu.

Za oslikavanje svile potrebno je:

Boja za svilu

Guta (kontura) za svilu

Svila

Četkice – različite debljine, za oslikavanje detalja, velikih i manjih površina

So – za postizanje zanimljivih efekata

Ram za ratezanje svile.

Zakačaljke za zatezanje svile

Magični flomaster -neće ostati trajno na svili ali će poslužiti za iscrtavanje motiva i lakše prenošenje dizajna na svilu

Posude za mešanje boje

Pegla za fiksiranje svile

Povezane objave