Blog

Dekupaž tehnika

Dekupaž (DECOUPAGE ) tehnika, ime koje sada nosi, dobila je u 20.-tom veku, kada su je tako krstili inspirisani francuskom rečju ‘decouper’, što znači ‘iseći, isecati’.

Ova dekorativna tehnika sastoji se u isecanju papirnih motiva, njihovom raspoređivanju u skladnu kompoziciju i lepljenju na predmete, Ovo je jedna od najstarijih dekorativnih tehnika. Neki kažu da vodi poreklo iz Japana, a neki opet veruju da se njeni najdublji koreni vuku iz Sibira.

Bilo kako bilo, u Evropu Decoupage tehnika stiže u 12. veku, iz Kine u kojoj su je seljaci koristili kako bi pomoću raznobojnih papira dekorisali nameštaj, prozore, lampione… U 17. veku, Italija, posebno Venecija, bila je na čelu trgovine sa Dalekim istokom i opšte mišljenje je da su putem ovih trgovinskih veza, ukrasi sečeni od papira krčili put u Evropu. Venecijanski majstori u 17. veku pomoću nje oslikavali nameštaj, što je bila jeftinija alternativa tada popularnom i veoma skupom i retkom nameštaju, koji je oslikavan tehnikom kineskog laka.

Ubrzo je Decoupage-nameštaj pridobio naklonost najpoznatijih ljudi svog vremena, kao što su Madame de Pompadur, Marie Antoinette, dok su Henri Matisse i Pablo Picasso čak i koristili ovu tehniku.

Tradicionalna dekupaž tehnika podrazumevala je nanošenje čak 30-40 slojeva laka koji su šmirglani svaki posebno da se postignu fini sjaj i trodimenzionalnost slike.Današnjica nam nudi olakšice u primeni ove tehnike, kao što je postojanje namenskog lepKa za ovu tehniku.

Originalna decoupage tehnika je takođe i evoluirala u neke nove stilove i tehnike. Najpoznatijie tehnike su: salvetna tehnika,mix media,shabby chic,krakel…
Dekupaž tehnikom, u kombinaciji sa raznim srodnim ili ‘pomoćnim’ dekorativnim tehnikama možete ulepšati bilo koji predmet. To može biti drvo, staklo, metal, karton,tekstil, keramika,platno.

Potrebni materijal i oprema:
Predmet od drveta ili neke druge vrste (kutije, vaze, tanjiri, činije, nameštaj, lampe, ram za slike, ram za ogledala…)
Ukrasni papir (salvete, rizin papir…)
Lepak
Lak

Makaze

 

Povezane objave