fbpx
Blog

Šabloni i boje za tekstil

Obične odevne predmete kao što su majice, teksas jakne, farmerke i sve drugo od prirodnog materijala  lako mozemo pretvoriti u neobične i jedinstvene stvari  pomoću boja i šablona.

Kako se radi:

  1. Oprati materijal ( takođe i kada je nova stvar u pitanju), ne dodavati omekšivač prilikom pranja. Na taj način sa tekstila se uklanjaju sve nečistoće i ostaci omekšivača, štirka ili drugih aditiva koji se mogu naći na materijalu. Ostaviti da se osuši pa ga ispeglati. Ispod površine koja će se oslikavati postaviti karton. Ukoliko je u pitanju majica karton ubaciti između lica i naličija. Po mogućstvu karton prethodno poprskati sprejom Marabu Fix-it u tankom sloju i osatviti da se lepak na kartonu potpuno osuši. Marabu Fix-it sprej je lepak u spreju koji se sa materijala skida prilikom prvog pranja. Ovim postupkom olakšaćete zatezanje materijala na karton.
  2. Marabu Fix-it sprejom takođe poprskati i odabrani šablon i ostaviti da se osuši a zatim ga privremeno „zalepiti“ na tekstil.
  3. Lagano sunđerastom ili običnom četkicom naneti boju preko šablona. Ukoliko je taman materijal koristite boju Marabu Textil plus a ukoliko je u pitanju svetli materijal mozete koristiti Marabu Textil. Ukoliko šablon nije nov proverite da li je potpuno čist i uklonite eventualnu nečistoću sa njega ako je potrebno.
  4. Nakon nanošenja boje odmah uklonite šablone i ostavite oslikanu površinu da se suši 6 sati. Potom peglu podesiti na peglanje pamuka i peglati 5 minuta preko tanke krpice ili papira za pečenje radi fiksiranja boje za materijal. Ovako fiksirana boja otporana je na pranje do 40 stepeni u mašini.  Umesto fiksiranja peglom moze se fiksirati i u rerni 8 minuta na 150 stepeni.

 

Korisni saveti:

– Lepak u spreju Fix-it isključivo nanositi na karton prilikom zatezanja tekstila ili na šablon nikako ga ne nanositi direktno na tekstil. Nakon nanošenja ostaviti par minuta da se osuši, karton i šablon postaju suvi ali lepljivi na dodir. Ovaj sprej je pozeljno koristiti jer znatno olakšava ceo postupak i sprečava eventualno razlivanje boje pored ili ispod šablona. Ovako pripremljen karton mozete upotrebiti nekoliko puta jer se sa kartona lepak teze skida.

– Boju za tekstil nije neophodno razblazivati ali ukoliko je potrebno obavezno to uradite u posebnoj posudi ili paleti nikako u original pakovanju. Boja se razblazuje isključivo vodom i treba voditi računa da se u tome ne pretera da ne bi došlo do razlivanja boje po materijalu.

– Sve Marabu boje mogu se međusobno mešati ali to uvek raditi u posebnoj posudi ili na paleti.

Povezane objave

Leave a Comment