Blog

Batik – Tjanting tehnika

Uporedo sa razvojem tehnike bojenja, razvijali su se i postupci ukrašavanja tkanina od kojih je najpoznatiji batik, koji ujedno predstavlja i jednu od najstarijih metoda štampanja i oslikavanja tkanina. Određene površine tkanine prekrivaju se voskom kako bi zadržale osnovnu boju tkanine tj. zaštitile od prodiranja boje tokom procesa bojenja.

Najkvalitetnije tkanine i odevni predmeti tretirani ovim postupkom potiču sa ostrva Java u Indoneziji. Naziv batik potiče od javanske reči tik, što znači obeležiti tačkom. Svaka kraljevska porodica imala je sopstvene unikatne dezene, dok je stanovništvo u priobalnim područjima razvijalo mnoštvo motiva pod uticajem doseljenika iz Kine, kao i holandskih, arapskih i indijskih trgovaca.

Najpoznatiji načini nanošenja voska koji su i danas u primeni jesu pomoću tjantinga.Voštano pero ili tjanting sastoji se iz dva dela – rezervoara za vosak u obliku bakarnog cilindra ili lopte, sa otvorom za ulivanje voska na sredini, koji je povezan sa drškom od bambusa ili drveta.Rezervoar tjantinga se zaranja u vreo vosak, a potom se istim voskom na tkanini iscrtava dezen tako što iz metalnog rezervoara vosak prolazi kroz uzanu cevčicu.

Da bi ste oslikali jednu maramu potrebno Vam je:

Svila
Ram za svilu
Zakačaljke za svilu
Tjanting
-Vosak
Boje za slikanje svile 
Četkice

Svilu zakačaljkam zategnuti na ram. Običnom olovkom iscrtati skicu koju ste zamislili. Rezervoar tjantinga zaronite u istopljen vosak. Za prenošenjedo platna najbolje je da podmetnete neki papir da Vam vosak nebi curio. Kada završite nanošenje voska sledi oslikavanje bojama za svilu.Kada obojite  maramu ostavite je u horizontalni položaj da se suši. Ako je podignete može doći do razlivanja boje. Kada se osuši skinete je sa rama i ugrejete peglu. Spremite novine. Jedan novinski papir ispod, marama, pa još jedan novinski papir preko i vrelom peglom prođete preko. Da Vam ne bi ostale fleke od voska poželjno je da što više puta pređete preko čistim novinskim papirom i vrelom peglom.

Povezane objave